Q.1.
What is the maximum number of hours a PTR can be scheduled (on a posted duty assignment) in a day?


A.   PTR’s are limited to no more than 7 hours in a day and must be scheduled for work in “whole hour increments”.


(ref: 4/9/93 email from USPS HQ based on Downes material)

Q.2.
What is the appropriate remedy when the USPS expands PTR work hours in non-emergency situations?

A. The PTR should receive an additional 50% payment (not OOS or OT) for all time worked in excess of and/or outside of their regular schedule. Also, the qualified and available OTDL Clerk(s) should be paid at the appropriate overtime rate for the time worked by the PTR in excess of and/or instead of their regular schedule.

(ref: several regional arb awards and 1/29/00 Nancy Fryrear CC Mail)

Q.3.
Can PTR’s volunteer for, or be mandated to, work during the three day holiday period?

A.   Yes, PTR’s can volunteer to work and/or be mandated to work during   the holiday period. (see JCIM, Article 11, page 2)

Q.4.
How many hours can a PTR work on a Holiday, Designated Holiday, or off day associated with the holiday scheduling?

A. Part-time regular employees are worked or paid for hours equal to their regular daily schedule. Management is to refrain from scheduling PTR’s for 8 hours during holiday scheduling.

(ref: JCIM, Article 11, page 1 and 8/23/96 Step 3 H94C-1H-C 96067395)

Q.5.
How are PTR’s selected to work during a holiday period?

A. PTR’s should be scheduled for holiday work in accordance with Item                13 of their LMOU. Absent any language in the LMOU, the pecking order outlined in JCIM, Article 11, page 2 should be used.

