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UNITED STATES POSTAL SERVICE DFFICE OF THE
Labor Relations PRESIDRNT

475 LEnfant Plaza, SW
Washington, OC 202604100

July 1, 1988

Mr. Moe Biller

President

American Postal Workers
Union, AFL-CIO

1300 L Street, NW

Washington, DC 20005-4107

Dear Moe:

This is in further response to your letter of April 5

regarding whether a dispute exists over the interpretation of

Article 8, Section 8.B.

It is the interpretation of the American Postal Workers
Union, AFL-CIO (APWU) that once an employee is scheduled for
duty on a nonscheduled day and that employee reports late,
the employee is entitled to work the remainder of his or her
8-hour guarantee period. The APWU also states that such an
interpretation would be consistent with the practice on a
regular scheduled day as defined in Article 8, Section 2.

While your letter stated that certain practices exist with
respect to Article 8, Section 8.B, your letter did not
provide the specific facts necessary to conduct an
investigation.

However, as a general policy matter, an employee who is
called in on his or her nonscheduled day has the same

reporting obligations as an employee on a regularly scheduled
day. The guaranteed time under Article 8, Section 8.B, would

come into effect after the employee has reported as
scheduled.

As outlined in the Employee and Labor Relations Manual (ELM),

Section 432.61, guaranteed time is paid time not worked under

the guarantee provision of the collective-bargaining |

129



129
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agreements for periods when an employee has been released b
the supervisor and has clocked out prior to the end of a
guaranteed period (emphasis added). It applies only 1in an
overtime situation, with the exception being for employees in
the Letter Carrier Craft.

It must be noted, however, that there are conditions under
which an employee will not be compensated after he reports as
scheduled. Section 432.63 of the ELM states this would occur
when an employee requests to leave the postal premises
because of illness or for personal reasons. Moreover, an
employee will not be compensated when that employee leaves
without proper authorization.

The same general principle that applies to the end of an
employee's tour of duty also applies to the beginning of his
or her tour of duty, that is an employee may create a
situation which negates the application of the call-in
guarantee,

The guarantees of Article 8, Section 8, are predicated on the
employee reporting to work as scheduled. The reporting
requirements as outlined in the Time and.Attendance

Handbook, F-21, Section 142, are not changed because it is an
overtime situation. 1If an employee has an unscheduled
tardiness or does not call in or has not been properly
excused by management, the employee is considered absent
without leave (AWOL), pending receipt of the facts of the
case. This policy is clearly stated in Handbook F-21,
Sections 142 and 393.

Therefore, when an employee is scheduled .for overtime on
his/her nonscheduled day and does not report as scheduled
because of tardiness, and has not been properly excused
according to our policies, the employee is not entitled to
work the remainder of the 8-hour guarantee as scheduled.
Since unscheduled tardiness creates operational uncertainty,
it would simply be inefficient for management to allow an
employee to report tardy, through no fault of management, and
be entitled to work the remainder of his tour when, out of
necessity, his supervisor may have had to replace that
employee with another employee.

While the foregoing outlines our general policy, each

incident must be weighed on the facts and circumstances

involved. 1In some situations, an employee may report tardy ;
and work the remainder of the tour. However, that would be a |
managenent decision based upon the circumstances involved and !

not an entitlement under the guarantees of Article 8, Section :
8.B. .
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Should there be any questions regarding this matter, please
contact William Scott at 268-3843.

Sincerely,

Madom

oseph J. Mahon, Jr.
Assistant Postmaster General
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April 5, 1988

Mr. Joseph J. Mahon, Jr.
Assistant Postmaster General
Labor Relations Department
United States Postal Service
475 L'Enfant Plaza, SW
Washington, D. C. 20260

Dear Mr. Mahon:

I am writing in accordance with Article 15, Section
3 to determine if a dispute exists over the interpretation
of Article 8, Section 8.B.

It is the APWU interpretation that once an employee
is scheduled to report for duty on a non-scheduled day and
the employee reports late, or tardy, the employee is entitled
to work the remainder of the 8-hour guarantee as scheduled.
This would be consistent with the practice on a regular
scheduled day as defined in Article 8, Section 2. It appears
that some offices are taking the position that if an employee
is tardy managers have the option of not utilizing the
employee for the scheduled overtime.

If the Postal Service interpretation is different or
you have any questions, please contact Mr. Tom "Neill of
my staff at 842-4273,

Sincerely,

ller
President
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