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UNITED STATES POSTAL SERVICE CIFFICE OF. . -1 ~~E 
ER~~li~v~~ ~ labor RNatloM Departmarit 

475 L'EMant Flew, 3W , , 
" W"hirVM, DC 2="100 

Duly 1, 1988 

~, , . . . 

Mr . Moe Biller 
President 
American Postal Workers 

Union, AFL-CIO 
1300 L Street, NW 
Washington, DC 20005-4107 

Dear Moe 

r 

This is in further response 
regarding whether a dispute 
Article 8, Section 8 .B . 

0 

to your letter of April 5 
exists over the interpretation of 

It is the interpretation of the American Postal Workers 
Union, AFL-CIO (APWU) that once an employee is scheduled for 
duty on a nonscheduled day and that employee reports late, 
the employee is entitled to work the remainder of his or her 
8-hour guarantee period . The APWU also states that such an 
interpretation would be consistent with the practice on a 
regular scheduled day as defined in Article 8, Section 2 . 

While your letter stated that certain practices exist with 
respect to Article 8, Section 8 .8, your letter did not 
provide the specific facts necessary to conduct an 
investigation . 

However, as a general policy matter, an employee who is 
called in on his or her nonscheduled day has the same 
reporting obligations as an employee on a regularly scheduled 
day. The guaranteed time under Article 8, Section 8 .8, would 
come into effect after the employee has reported as 
scheduled . 

As outlined in the Employee and Labor Relations Manual (ELM), 
Section 432 .61, guaranteed time is paid time not worked under 
the guarantee provision of the collective-bargaining 
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Mr . Biller 

agreements for periods when 
the supervisor and 
guaranteed period 
overtime situation, 
the Letter Carrier 

2 

empnasis aaaea! " it applies only in an 
with the exception being for employees in 
Craft . 

It must be noted, however, that there are conditions under 
which an employee will not be compensated after he reports as 
scheduled . Section 432.63 of the ELM states this would occur 
when an employee requests to leave the postal premises 
because of illness or for personal reasons . Moreover, an 
employee will not be compensated when that employee leaves 
without proper authorization . 

The same general principle that applies to the end of an 
employee's tour of duty also applies to the beginning of his 
or her tour of duty, that is an employee may create a 
situation which negates the application of the call-in 
guarantee . 

The guarantees of Article 8, Section 8, are predicated on the 
employee reporting to work as scheduled . The reporting 
requirements as outlined in the Time and Attendance 
Handbook, F-21, Section 142, are not changed because it is an 
overtime situation . If an employee has an unscheduled 
tardiness or does not call in or has not been properly 
excused by management, the employee is considered absent 
without leave (AWOL), pending receipt of the facts of the 
case . This policy is clearly stated in Handbook F-21, 
Sections 142 and 393 . 

Therefore, when an employee is scheduled for overtime on 
his/her nonscheduled day and does not report as scheduled 
because of tardiness, and has not been properly excused 
according to our policies, .the employee is not entitled to 
work the remainder of the 8-hour guarantee as scheduled . 
Since unscheduled tardiness creates operational uncertainty, 
it would simply be inefficient for management to allow an 
employee to report tardy, through no fault of management, and 
be entitled to work the remainder of his tour when, out of 
necessity, his supervisor may have had to replace that 
employee with another employee . 

While the foregoing outlines our general policy, each 
incident must be weighed on the facts and circumstances 
involved . In some situations, an employee may report tardy 

" and work the remainder of the tour . However, that would be a 
management decision based upon the circumstances involved and 
not an entitlement under the guarantees of Article 8, Section 
8 .B . 
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Should there be any questions regarding this matter, please 
contact William Scott at 268-3843 . 

)S*ncerely, 

A 

a . . 

c eph J . Mahon, Jr . oo ss 
ssistant Postmaster General 

0 

a 
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1000, American Postal Workers Union,, AFL-CIO 
1300 l Street NW, Washington. a 20005 

Mot Sllkr, President 
12021942-4246 

April 5, 1988 

Mr . Joseph J . Mahon, Jr . 
Assistant Postmaster General 
Labor Relations Department 
United States Postal Service mm"suk`'~"d`nt 
475 L'Enfant Plaza, SW 

W""a"°"'"" E�,~ Vice ,,e �,e~ D . C . 20260 Washing ton, 

omigift 
.n~ ~ sK eamov Dear Mr . Mahon 

Thorria A . N"n 
in0ustrtiiReutaroDirector I am writing in accordance wi th Article 15, Section 
Kei v wn,o.wxs«+ 3 to determine if a dispute exists over the interpretation oreceo .. ckwk Division 

of Article 8, Section B.B . 
i. ureroaau 

,r. Maintenance Dnnan 

It is the APWU interpretation that once an employee Donald A No" 
is scheduled to report for duty on a non-scheduled day and 

Cw�ge N.ukoceO*n the employee reports late, or tardy, the employee is entitled 
°"`'"°'' S°'"'' °""i°" to work the remainder of the 8-hour guarantee as scheduled . 

This would be consistent with the practice on a regular 
area . Mail wrw4* prvis~w+ 

scheduled day as defined in Article 8 , Section 2 . It appears 
that some offices are taking the posi tion that if an employee 

,,o��,C�,,a,��� , is tardy managers have the option of not utilizing the 
a"a~rlt"Me employee for the scheduled overtime . 

"m If the Postal Service interpretation is different or 
cenosl eeywi 

you have any questions, please contact Mr . Tom 'Neill of 
~~F

ie
~� '~~ my staff at 842-4273 . 

Ronuswo ,vrW° sano+e= 
Sincerely, 

sourx*n Region 

el ller 
President 

MB : kj 
opeiu #2 
afl-cio 
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