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As agreed to by the parties at the hearing on October 16, 2002, this post hearing brief will apply to both cases presented on that day.

ISSUE

The Postal Service views the issue in these cases as being:

Did the Postal Service violate the National Agreement when it failed to utilize casuals and part time flexible employees for a twelve hour period on the holidays at issue and forced full time regulars to work on the holiday?

TESTIMONY
Case # B94C-1B-C 97046692
In support of the Postal Service position, Supervisor Distribution Operations, Kathy Buckbee provided testimony. She testified as to her efforts to spare as may full time regular employees as possible when she scheduled the holiday workforce. 

SDO Buckbee testified to the following:

She scheduled the workforce for the holiday

The “pecking order” was followed 

All PTF’s and casuals were scheduled to work on the holiday

Casuals do not possess the skills to operate the flat sorting machine. This is the operation that the grievant was forced in to work on

There is a “window of operation” on tour three, which ends at approximately midnight. It would have served no purpose to utilize PTF’s of casuals beyond that time

Workforce scheduled based on anticipated mail volumes 

Case # B94C-1B-C 98030546
In support of the Postal Service position, Manager Distribution Operations, Maria Prattson provided testimony. She testified as to her efforts to spare as may full time regular employees as possible when she scheduled the holiday workforce. 

MDO Prattson testified to the following:

She scheduled the workforce for the holiday

The “pecking order” was followed 

All PTF’s and casuals were scheduled to work on the holiday

There is a “window of operation” on tour three, which ends at approximately midnight. It would have served no purpose to utilize PTF’s of casuals beyond that time

Workforce scheduled based on anticipated mail volumes 

The holiday at issue, Columbus Day, was not a widely observed holiday. Therefore many businesses were open, which resulted in normal mail volumes, which resulted in a large number of regular employees being mandated to work 

Background
Mister Arbitrator, the testimony in the hearing, as summarized above demonstrates that when the holiday workforce was scheduled, the anticipated needs of the service were assessed, the agreed to pecking order was followed, specifically all PTFs and casuals were scheduled. As part of that schedule, full time regular employees, were mandated to work due to the fact that the number of PTF’s and volunteers did not provide enough manpower to run the operations on the day in question.

Argument
First of all, this being a contract grievance the burden is on the union to prove a contract violation. It has simply not sustained that burden in that it has failed to demonstrate a violation of Article 11 in this grievance. 

Further the Service takes the position that it acted well within the provisions of the National Agreement when it scheduled its work force for the holidays at issue. It assessed the needs of the service for the days in question and scheduled accordingly. 

Specifically, Article 3 of the National Agreement gives management the right to assign employees, maintain the efficiency of the operations entrusted to it and to determine the methods, means and personnel by which such operations are to be conducted. In addition, to Article 3, Article 11 entitled “Holidays” is applicable, specifically section 6, entitled “Holiday Schedule”.

In this grievance the union has isolated section Article 11. 6. B and alleges a contract violation. However, when deciding this issue the arbitrator must consider section 6 as a whole, not just section 6.b as the union has advanced in these grievances. 

The union alleges in this grievance that the PTF’s and casuals did not work 12 hours on the holiday. However, there is simply no contractual obligation to work those employees’ 12 hours. Neither PTFs nor casuals hold a bid job or a specific position and by virtue of their part time flexible designation work as assigned by management. That combined with the permissive language of Articles 3 and 11 gives management the right to schedule PTF’s and casuals as it did in the situations before you. The language in the contract says, “utilized” not scheduled. If the parties had meant scheduled they would have written it that way.

Nowhere is it stated or implied that PTSs or casuals be prescheduled to work a minimum amount of overtime before any full time regular non-volunteer may be reqired to work. 

Further, nothing in the contract provides that management must assign PTF’s to any specific assignment as part of the holiday schedule.

Section 6.A clearly states that the Employer will determine the numbers and categories of employees needed for holiday work. Even when the arbitrator considers section 6.B, the section cited by the union, he should note that the phrase “as can be spared” was included as part of that section. Mister Arbitrator, in this case, the regular employees could not be spared and therefore were mandated in accordance with the provisions of the National Agreement.

Response to Union’s Argument
In each of the cases before you, the union has argued that the PTFs and casuals should have been utilized twelve hours prior to regular employees being mandated to work. In support of that position, the union cites Section 432.32 of the Employee and Labor Relations Manual (Union exhibit # 2, copy attached). That section is entitled, “Maximum Hours Allowed.” The part of that section that the union relies on states, “employees may not be required to work more than 12 hours in 1 service day.”

The Service responds that that section of the ELM simply sets restrictions on management when scheduling employees. It restricts management, in that it prevents it from requiring employees to work more than 12 hours. The section fails to mention anything about the scheduling of employees on a holiday. 

Response to Union’s Requested Remedy
In these cases the Union has asked that the arbitrator pay each mandatoried clerk an additional 50 % of their pay. In support of that request, the union, in case # 98030546 cites Section 434.533 of the ELM. 

Management submitted a copy of the section as Management exhibit #1 (copy attached).

A review of that section reveals that employees will be paid a holiday scheduling premium equal to 50% for time actually worked on a holiday when the holiday schedule is not posted in accordance with the National Agreement. Specifically, if the schedule is not posted as of the Tuesday preceding the service week of the holiday. 

However, in the cases before the arbitrator, the union has not alleged that the schedule was not posted by that Tuesday. In fact, at the hearing Steward Conderino agreed that the schedule was posted by that Tuesday.

As a result, the Service argues that the remedy requested by the union is improper in that employees mandated to work on the holidays would have no entitlement to an additional 50% as the individuals have already been paid at the time and one half rate for the hours they worked on those holidays. 

Arbitral History 
In support of its position, the Postal Service submits the following arbitration

awards.

Richard Mittenthal (National Award), H4N-NA-C-21. While the issue in this national award is not directly on point. Arbitrator Mittenthal provides guidance when he writes the following. 

“Thus, in preparing a holiday schedule, Management must use (1) “all casuals and part-time flexibles…” and (2) “all full-time and part-time regulars…who wish to work on the holiday…” before turning to any regular who does not wish to work. The parties gave the regular non-volunteer a right, vis-à-vis others, to time off on his holiday (or designated holiday). That right can be disregarded, according to Section 6B, only if Management has scheduled al qualified people in groups (1) and (2) and requires still more manpower for the holiday (or designated holiday).

In this award, Arbitrator Mittenthal does not state that the casuals or PTFs must work 12 hours. He simply states that all casuals and PTFs only need to be scheduled. In the instant cases, both Supervisor Buckbee and Manager Prattson testified that they were all scheduled. The union has not disputed that fact.

Edmund Schedler, S4C-3T-C 33534
“The Union submitted a copy of the holiday schedule and the Union listed various PTF’s who left early. I have no doubt that the list is reasonably accurate. Management’s Step 2-denial letter indicated that “some “PTF”S and casuals were sent home to save hours.” That statement is an admission that some employees were sent home early. That does not necessarily mean that it was a violation to schedule a FTR to work the holiday. It is management’s function to schedule work. That does not mean that there may be occasions when there are too many employees at work and there may be other occasions when there are not enough employees at work. As long as management makes a good faith effort to follow Postal guidelines in the scheduling of holiday work there will be no violation of the National Agreement.” 

Arthur Talmadge, N7C-1E-C 38036
“It is recognized that as part and parcel of the organizing function the responsibilities of management to accomplish its planned goals, it must group its activities into a logical pattern, assign the work to parts of the organization consonant with a time frame required by the movement, process and dispatching of the mail. In this instance, postal management determined the employees it needed, at what time they are to be at work, hours to be worked to meet with its commitment to the user public, with full regard for the mail volume, a rational work plan of mail processing and delivery- in a word it’s operational needs.”

James Barker, W7N-5E-30844
While Arbitrator Barker modified this award, he dealt with an issue where management failed to schedule the PTFs a minimum of eight hours. He stated that management did not violate Article 11 when that happened. He further wrote that “At the foundation of this dispute is the unassailable proposition that Article 3 of the National Agreement vests in management the exclusive right to maintain the efficiency of the operation entrusted to it, and to determine the methods, means, and personnel by which such operations are to be conducted.”

“To summarize, the requirement in Article 11.6.B that PTFs must be utilized to “the maximum extent possible” is not here interpreted as implying a projected and mandated use of all PTFs up to maximum of 12 hours.”

James J. Odoms, Jr., G94C-1G-C 99010054
In denying the grievance, the arbitrator wrote, “Article 11.6.B is not interpreted to require that the Service max out the schedules of all PTFs before drafting regulars for holiday work.”

Kathleen M. Devine, A94N-4B-C 96004698
“If the parties had intended Article 11.3, Section 4 of the National Agreement and Item 13 of the Local Memorandum of Understanding to mean that part-time flexibles and casuals must work twelve (12) hours before regular employees were utilized, they would have done so in the construction of their language. It is obvious that they did not intend to do so, for whatever reason.”

Donald E. Olson, Jr., F98N-4F-C 01121116
“this Arbitrator is of the opinion that management is under no obligation to schedule PTF and casual employees to work up to twelve (12) hours, just so Full-Time employees may have the holiday, or a day designated as a holiday off…”However, this Arbitrator does not interpret that proviso to mean that the negotiators of the National Agreement intended that Casual and Part-time employees were to be scheduled to work a mandatory twelve (12) hours before scheduling any Full-time Carriers to work a holiday. Clearly, if that was the intent, the parties would have drafted specific language including that requirement. Moreover, the parties themselves have recognized this fact. Step 4 case number H7N-4A-C 19525 sets forth the following rationale:

While Article 11.6.B does provide for the maximum utilization of PTFs and casuals, it does not required the Service to work them in illogical and unreasonable periods of time on a holiday to ensure holiday leave to Full Time Regulars.” 

Thomas J. Erbs, J90N-4J-95030527
“As this arbitrator has stated it is the function of Management to maintain the efficiency of the operation. In order to do that it must establish a schedule for holiday work. That schedule should be established in a reasonable manner in accordance with all of the circumstances known to Management at the time of the scheduling. It is not something that is looked at in hindsight because Management does not have that luxury. It must prepare the schedule in as reasonable a manner as possible keeping in mind the requirement that as many full time and PTFs as possible are to be given their holiday or designated holiday. Certainly this advance posing of the schedule can only be an educated guess. That educated guess must then measured, not by what in fact occurred, by upon the factors that could reasonably be anticipated by Management when the schedule was prepared.”

“It is the opinion of the Arbitrator that PTFs are not required to be scheduled for twelve (12) hours prior to the time that the non-volunteers are scheduled for a holiday.” 

Mark Suardi, J90N-4J-C95025714
The parties’ unambiguous use of the present tense in describing Management’s maximization requirement leads to an equally unambiguous interpretation. Employees “are utilized” on the day of the holiday, not on the day they are scheduled to work the holiday. Had the parties desired to limit a review of Management’s maximization effort to information available when the holiday schedule was posted, they could have so provided (for example, “such [full-time and part-time regular] employees will not be required to work…unless all casuals and part-time flexibles have been scheduled to the maximum extent possible …”). Again, this is not what Article 11, Section 6.B says.

“In the Arbitrator’s opinion, the fact that none of the PTFs or regular volunteers worked the maximum allowable overtime under the National Agreement does not necessarily equate with a breach of Section 6.B.”

James J. Sherman, S4C-3D-C 34521
“On the contrary, a schedule is prepared based upon an anticipated need for manpower, and as long as Management makes a good faith effort and one that reflects experience, its effort, even if imperfect, can not be characterized as violative of Article 11: as this Article is worded, it is obvious that the parties anticipated the exercise of judgment. And judgment is fallible.” 

Josef Sireman, B94C-1B-C 96027054
“To challenge management’s decision requires the Union to also similarly analyze the situation in detail, in order to point out where management’s calculations were improper. By itself a mere “sense” that management could have “gotten by”, so to speak, with a smaller crew, i.e., fewer or not force-ins, will not sustain the Union’s burden of proof.”

Michael E. Zobrak, C98C-1C-C 98011280
“However, twelve-hour shifts would not have alleviated the need for regular employees in this matter…The evidence indicates that part-time flexible and casual employees were scheduled to the maximum extent possible in light of operational considerations.” 

While the arbitration awards cited above were issued under different contracts with different unions, it is important to note that the language that is being interpreted by those arbitrators is identical. 

Conclusion
Mister Arbitrator, based on the evidence presented today the Service asks that you find that Management did not violate the contract and you deny the grievance it it’s entirety. 

However, should the arbitrator rule in favor of the union, he must consider the remedy requested by the union as improper as addressed above. Thank you.

Respectfully submitted,

Vernon N. Tyler Jr.

Labor Relation Specialist

Connecticut District

November 4, 2002

